Objektiv

Ljusstyrka

Ljusstyrkan som står angiven på ett objektiv (skrivs ofta ut med f/ före) styrs av bländarens storlek när den är så stor den kan bli och är egentligen ett mått på hur mycket ljus objektivet kan släppa in samtidigt. Lägre bländarvärden betyder att bländaren kan bli större, och att mer ljus släpps in.

Bländarens storlek (bländarvärdet) påverkas av brännvidden på objektivet (bländarens diameter kan man räkna ut genom att ta objektivets brännvidd gånger bländarvärdet) vilket innebär att ju längre brännvidd objektivet har desto större bländare behövs för att få samma bländarvärde.

Ett objektiv som heter 18-55 f/3.5-5.6 har ett bländarvärde på 3.5 vid 18 millimeter och 5.6 vid 55 millimeter. Läs gärna mer om bländaren och hur den påverkar dina bilder i kapitlet om exponering.

Bildstabilisator

Canon EF 28 f/2.8 IS USM

Vissa objektiv har en så kallad bildstabilisator inbyggd. Det innebär i praktiken att man kan ta bilder med längre slutartider utan att råka ut för skakningsoskärpa på grund av att man inte hållit kameran helt still. Moderna bildstabilisatorer klarar av att ge 3-4 steg längre exponering (läs gärna mer i kapitlet Slutartid).

Bildstabilisatorn fungerar så att den flyttar linserna i objektivet med små små rörelser för att motverka dina rörelser av kameran. Det går ofta att se som att bilden snarare gungar runt i sökaren istället för att skaka som kameran gör.

Bildstabilisatorn drivs nästan alltid av kamerans batteri, och det kan vara värt att stänga av den då den inte behövs – vid snabba slutartider eller med stativ – för att spara på kamerans batteri.

Det finns tillfällen då man inte bör använda bildstabilisator, och tillfällen då den till och med förvärrar skärpan i bilderna, till exempel då kameran står på ett stadigt stativ

  • När man fotograferar med väldigt långa slutartider (över en sekund)
  • När man fotograferar med väldigt korta slutartider (så korta att skakningsoskärpa inte är ett problem)
  • När man rör kameran väldigt slumpartat, till exempel snurrar helt om för att knäppa en ögonblicksbild.