Kameran

Kamerans exponeringslägen

De flesta moderna systemkameror har olika lägen vilka man ändrar med en liten ratt på kamerans ovansida. På Canons kameror heter de lägen som är halvautomatiska Av, Tv, och grön rektangel. Det finns ett fullautomatiskt som heter Auto, och ett helmanuellt som heter M. På Nikons kameror heter samma lägen A, S, P och M.

  • Av/A är slutarautomatik, då användaren ställer in en bländare som ska användas, och kameran själv räknar ut vilken slutartid som behövs.
  • Tv/T är bländarautomatik, då ställer användaren in en slutartid, och kameran räknar sedan ut vilken bländare som behövs
  • Grön fyrkant är ett nästan helt automatiskt läge, där kan användaren ställa in ISO och om blixt ska användas. Resten ordnar kameran.
  • Auto är ett så kallat sikta och skjut-läge där användaren inte har någon kontroll över hur inställningarna blir.
  • M/manuellt läge ställer användaren in allt och kameran bistår bara med en exponeringsmätare.
Programratt

En av de stora fördelarna med att använda en systemkamera istället för en kompaktkamera är möjligheten att byta ut kamerans objektiv. Objektiv kan bli en hel vetenskap om man vill, men jag ska ta upp ett par grundläggande funktioner och skillnader mellan olika objektiv.

Alla systemkameror behöver ett objektiv av något slag för att kunna användas. Som tur är får man ofta med ett enklare all-roundobjektiv med kamerahuset när man köper sin kamera. 18-55 f/3.5-5.6 är en vanlig beteckning på objektiv som brukar följa med när man köper sin kamera.

Så, vad betyder dessa siffror? Är det något man måste lära sig?

Man klarar sig utmärkt utan någon kunskap om vad siffrorna står för, men om man vill utvecklas och växa med sin kamera kan det vara klokt att lära sig mer om vad de innebär.