Objektiv

Brännvidd

Brännvidd är någonting som alla objektiv har. Brännvidden anges i millimeter och är ett mått på hur långt objektivet är från dess optiska centrum till kamerans sensorplan. Låter det krångligt?

Som tur är finns det ett enklare sätt att prata om objektivets brännvidd, nämligen hur pass stor bildvinkeln kommer att bli, det vill säga hur mycket man får med när man tar bilden. Generellt när man läser om ett objektivs brännvidd är det precis det man vill vill veta, hur mycket av mitt motiv kommer med i bild? Det här låter fortfarande krångligt, men jag skall illustrera med ett exempel.

Om vi tar ett objektiv som heter 18-55 f/3.5-5.6 så betyder det att brännvidden varierar 18 millimeter till 55 millimeter. Normalt innebär färre millimeter att man får en bredare bildvinkel. 18 millimeter är vad man normalt kallar för vidvinkel, vilket innebär att man kommer att få med en stor del av miljön i fotot. Eftersom brännvidden kan förändras så är objektivet vad man kallar för ett zoom-objektiv. Det går att vrida på det och få med mer eller mindre av vad som finns framför kameran i bild.

På 55 millimeter så är det vad man brukar kalla för kort tele, vilket innebär att man får med en ganska snäv bild av det man fotograferar. Fågelfotografer som vill fotografera små djur på långt håll kan ha teleobjektiv uppåt 500-600 millimeter, medan mäklarfotografer oftare håller sig kring 15-20 millimeter.

Bildvinkel

Nu för tiden när det finns så många olika storlekar på kamerasensorer så är det egentligen mer rättvisande att prata om bildvinkel istället för brännvidd. Bildvinkeln är som jag nämnde kort i föregående kapitel alltså hur stor del av fältet framför kameran som syns på bilden.

Canon EF 24-70 f/2.8L II USM

Ju mindre sensor en kamera har, desto snävare bildvinkel får man med samma brännvidd. En mobiltelefon som har en sensor mindre än en lillfingernagel kan få en bildvinkel motsvarande 18 millimeter på en systemkamera även fast brännvidden bara är någon enstaka millimeter, medan en kompaktkamera kanske behöver 4-5 millimeter för samma bildvinkel.

För att kunna ge någon form av standard skriver man ofta ut motsvarande antal millimeter på en 35 mm kamera. Med 35 mm menas en vanlig analog filmkamera (ej APS) eller en digital systemkamera med så kallad fullformatssensor (24x36mm).

På de flesta billigare digitala systemkameror kommer talen att behöva räknas om, då de har något mindre sensor än så. Brännvidden ska räknas x1.5 för Nikons kameror och x1.6 för Canons kameror. Alltså motsvarar bildvinkeln vid 50 mm på en enklare Nikonkamera 75 mm på en kamera med fullformatssensor (50x1.5 = 75).

Läs vidare