Exponering

Slutartid

Slutartiden är vad som avgör hur länge kameran exponerar bilden. Slutartider mäts i sekunder eller delar av sekunder. 4" - 2" - 1" (sekunder) 1/4 - 1/8 - 1/15 - 1/30 - 1/60 (delar av en sekund).

Här är det lättare att förstå än vad det gäller ISO och bländare varför olika värden är mer eller mindre lämpliga. För att fotografera ett rally eller en fotbollsmatch med slutartider på en sekund är väl inte helt bra? Under den sekunden så har ju det man riktat kameran mot hunnit röra sig en bra bit, och kommer därför bara att synas som svaga streck i bilden. Samtidigt så tror jag att få personer klarar av att hålla kameran helt stilla under den sekunden - vilket kommer att resultera i någonting som kallas för skakningsoskärpa.

En bra tumregel för att undvika skakningsoskärpa är att ha en slutartid som är minst 1.5 / brännvidden. Så om du fotar med 50 mm brännvidd bör man hålla sig till slutartider på över 1/80 sek. Fotograferar man med 250 mm teleobjektiv bör man hålla sig till minst 1/500-del (250 x 1.5 = 375. Avrundas detta uppåt blir det 1/500).

Den här grundregeln handlar bara om att undvika skakningsoskärpa, så det innebär inte att motivet inte hunnit röra sig på den tiden. Fotograferar man ovan nämnda fotbollsmatchen på 1/80 sek med ett 50 mm objektiv så kommer bakgrunden att bli skarp och fin. Men bollen försvinner på varenda bild - den rör sig för fort. Då måste man välja kortare slutartider även om man själv klarar av att hålla kameran stilla.

Det finns dock ett bra hjälpmedel för att undvika skakningsoskärpa - bildstabilisering. Canon kallar det IS, nikon VR och Sony SuperSteadyShot. Bildstabilisering kan vara inbyggd i optiken (Nikon/Canon) eller i kamerahusen (Sony m.fl.) och innebär att linserna eller sensorn rör sig så att bilden blir mindre skakig. Modern bildstabilisering innebär ofta att man kan använda 3-4 steg längre tider. Så 250 mm opiken med IS kanske klarar hela vägen ner till 1/60-del sekund och ändå få skarpa bilder.

Naturligtvis fungerar stabiliseringen bara mot skakningsoskärpa och kan inte stoppa att motiven rör sig.

Några bra knep för att bli stabilare är att hålla armarna nära kroppen, gärna luta sig mot en stolpe eller liknande för att få stabilitet. Ett annat bra knep om man har en stativplatta (eller en skruv som passar i kameran) att fästa ett snöre i den och sedan ställa sig på andra änden av det så att det är spänt, då har man skapat sig en hemmagjord bildstabilisering.

Läs vidare